Pokazy kulinarne, popisy szefów kuchni, degustacja żuru trybunalskiego oraz najsmaczniejszych nalewek z całej Polski – tak wyglądał Ogólnopolski Festiwal Smaku.
To był bardzo smaczny weekend w Rynku Trybunalskim. Wszystko za sprawą Ogólnopolskiego Festiwalu Smaku oraz Trybunałów Nalewkowych.
Na dwa dni serce Starego Miasta zamieniło się w prawdziwy Jarmark Smaków z licznymi kramami oferującymi kulinarne specjały z różnych regionów Polski. Jarmarkowi towarzyszyły pokazy szefów kuchni piotrkowskich restauracji, degustacje oraz występy artystyczne zespołów pieśni i tańca. Dodatkowo pierwszego dnia Festiwalu pojawił się kulinarny akcent 800-lecia. Wydano 800 porcji żuru trybunalskiego.
Gwiazdą kulinarną sobotniej odsłony Festiwalu był Damian Marchlewicz, zwycięzca IV edycji Hell’s Kitchen, będący zarazem szefem kuchni w restauracji „Kamienica”. Podczas pierwszego dnia Festiwalu królowały nalewki. Poza możliwością zakupu, była również okazja do degustacji najsmaczniejszych trunków z całej Polski. Zwieńczeniem pierwszego dnia było rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą nalewkę.
W niedzielnej odsłonie również nie zabrakło kulinarnych prezentacji i degustacji, którym towarzyszyły występy muzyczne i taneczne. Na finał wystąpiła piotrkowianka Beata Królikiewicz, autorka popularnego bloga kulinarnego pt. „Niebo na talerzu”.
Gwiazdą kulinarną sobotniej odsłony Festiwalu był Damian Marchlewicz, zwycięzca IV edycji Hell’s Kitchen, będący zarazem szefem kuchni w restauracji „Kamienica”. Podczas pierwszego dnia Festiwalu królowały nalewki. Poza możliwością zakupu, była również okazja do degustacji najsmaczniejszych trunków z całej Polski. Zwieńczeniem pierwszego dnia było rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą nalewkę.
W niedzielnej odsłonie również nie zabrakło kulinarnych prezentacji i degustacji, którym towarzyszyły występy muzyczne i taneczne. Na finał wystąpiła piotrkowianka Beata Królikiewicz, autorka popularnego bloga kulinarnego pt. „Niebo na talerzu”.